Dubai Search

Home About Contact Terms

Dünya’da Gizli Bir Kıta Keşfedildi

Gezegenimiz çözülemeyen gizemlere de ev sahipliği yapmaktadır. Ama bu gizemlerden birinin gizli bir kıta gibi kocaman bir şey olabileceği hiç aklınıza gelir miydi?

İnsanlar onlarca yıldır gezegenimizin tektonik yapısı hakkındaki her şeyi bildiklerini düşünüyorlardı. Yani anaokulundan beri bize hep 7 kıtanın olduğu öğretildi, öyle değil mi? Okyanusların derinliklerini tamamen keşfedememiş olsak da Dünya’daki karaların hepsini keşfettiğimizden eminiz. Ancak jeologlar geçtiğimiz günlerde şaşırtıcı bir keşifle dünyayı yerinden oynattı. 8. kıtayı bulduklarını iddia ettiler.

ZAMAN BİLGİLERİ

Bu batık kıta nerede? 1:01

Bilim insanları neyi keşfetti? 1:24

Avustralya’dan ne zaman ayrıldı? 2:14

Neden bir kıta olduğu varsayılıyor? 3:00

Bir toprak parçasının kıta olduğunun belirtileri 3:20

Bu kıtanın jeolojik özellikleri 3:54

Zealandia’nın alanı 4:09

Zealandia’nın kalınlığı 4:39

#Zealandia #kıtalar #coğrafya

Müzik: Epidemic Sound https://www.epidemicsound.com/

ÖZET:

-Zealandia. Bu Avustralya’nın kıyısındaki batık kıtasal kabuğun adı. İlk olarak 1995 yılında Santa Barbara’daki jeofizikçi Bruce Luyendyk tarafından ortaya atıldı.

-Araştırmaya katılan bilim insanları son 10 yılın bilgilerini topladılar ve sualtındaki büyük platonun aslında batık bir kıta olduğunu buldular.

-Yeni Zelanda ve Yeni Kaledonya aslında bu zamana kadar bu devasa kayanın bir parçasıydı. Aslında sandığımız gibi ada değiller, sadece ayrılmamış bir kıta platosundan çıkan iki tepeler.

-Zealandia kıtası Avustralya’dan yaklaşık 60 ila 85 milyon yıl önce ayrıldı. Bildiğimiz ve sevdiğimiz tüm kıtalar gibi, ikisi de Gondwana adı verilen süper kıtanın bir parçasıydı.

-Bir toprağın kıta olduğunun en önemli işaretlerinden biri, okyanus tabakasının üzerinde yükselmesidir.

-Son 20 yılda yapılan deniz keşiflerinde alınan örnekler de tek bir sonuca varılmasını sağladı: Buldukları kayaların okyanussal değil, kıtasal bir yapısı vardı!

-Okyanus tabanı ortalama 7 km kalınlığındadır, kıtasal kabuk ise bundan çok daha kalındır. Zealandia’nın kalınlığı 10 ila 30 km arasında değişmektedir.

-Kıtaların çok net bir şekilde tanımlanmış doğal kenarları vardır. Bu yüzden, mesela Grönland çok büyük olmasına rağmen farklı bir kıta değil de Kuzey Amerika’nın bir parçası olarak kabul edilir.

-Bu denli suya batmış ancak buna rağmen bozulmadan kalabilmiş bir kıta, dünyadaki tüm jeologlar için değerli bir bulgudur.

Olumlu bak kanalına abone olmak için: https://goo.gl/aoVCYZ
5 Dakikada Hallet kanalına abone olmak için: https://goo.gl/988RDr