Dubai Search

Home About Contact Terms

Dünya'ya Dev Bir Meteor Çarparsa Ne Olur?

Nasa 29 Nisan’da bir asteroidin dünyaya yakın bir geçiş yapacağını açıkladı. Bunun üzerine herkes asteroid ve meteorların ne olduğunu ve asteroidin dünyaya çarpıp çarpmayacağını merak etmeye başladı. Peki asteroid ya da meteor nedir? Dünyaya asteroid çarpacak mı? 29 Nisan’da ne olacak? Dünyaya asteroid çarparsa ne olur? Tüm bu soruların cevabını ve daha fazlasını videoda bulabilirsiniz.

Dünyaya göktaşı çarparsa ne olur sorusunun cevabını zaten biliyoruz. Çünkü dünyamıza her gün onlarca göktaşı çarpıyor. Yani en azından çarpmayı deniyor desek daha doğru olur. Çünkü dünyanın atmosferi göktaşlarının çarpmasını engelliyor. Uzayda hava olmadığı için göktaşları saatte binlerce kilometre hızla ilerler.

Ancak dünyamızın atmosferine girdikleri zaman hava molekülleri muazzam hızdaki göktaşının yüzeyine çarpmaya başlar. Oluşan bu sürtünme kuvveti yüzünden göktaşının yüzeyi ısınır ve yanar. Göktaşının yüzeyindeki sıcaklık bir anda binlerce dereceye çıkar ve yanıp kül olmasına neden olur. Bazı geceler gökyüzüne bakarken hızla ilerleyen ışıklı cisimler görmemizin nedeni budur. Yıldız kayması denilen şey aslında göktaşlarının atmosfer tarafından ateş topuna çevrilmesidir.

Peki dünyamıza atmosferin durduramayacağı kadar büyük bir meteor çarparsa ne olur?

Ortalama yılda bir defa araba büyüklüğünde bir göktaşı atmosferi geçerek dünya’ya çarpar.

Eğer araba büyüklüğünde bir meteor dünyaya çarparsa bir atom bombasının yaklaşık 5’te biri kadar enerji açığa çıkar. 2008 yılında Sudan’da bir çöle düşen 2008 tc3 adlı meteor yaklaşık bir araba büyüklüğündeydi. Çöle düştüğü için insanları korkutmaktan başka bir şeye neden olmadı. Ancak bir şehre düşseydi birkaç mahallede evlerin yıkılmasına neden olabilirdi. Araba büyüklüğünde başka bir meteor 2016 yılında ABD’nin Florida eyaletine düştüğü sırada kameralar tarafından kaydedilmiş. Atmosfere girdiği sırada yanarak geceyi aydınlatacak kadar parlak hale geldiği görülebiliyor.

Eğer 20 metre çapındaki bir meteor dünyaya çarparsa ne olacağını biliyoruz. 2013 yılında Rusya’nın Chelyabinsk şehrine düşen meteor yaklaşık bir otobüs büyüklüğündeydi. Dünya’ya yaklaşırkenki hızı saatte yaklaşık 60 bin kilometreydi. Yaklaşık 13 bin ton ağırlığıyla Eyfel kulesinden bile ağırdı. Meteor atmosfere girdiği sırada o kadar ısındı ki güneşten bile 30 kat daha parlak hale geldi. Olayı çıplak gözle izleyen kişilerin gözlerinde kalıcı hasar oluşturacak kadar parlaktı. Ayrıca eriştiği muazzam sıcaklığa dayanamadı ve havada infilak etti. Bu patlama yaklaşık 500 bin ton dinamit patlamasına eşdeğer bir patlamaydı. Yani yaklaşık 30 tane atom bombası kadar.

Patlamanın yarattığı şok dalgası 3 binden fazla evin camlarının patlamasına neden oldu. Şok dalgası ayakta duran insanları yere düşürecek kadar güçlüydü. Ayrıca patlamanın etkisiyle 1500 kişi hastanede tedavi görecek kadar ciddi şekilde yaralandı. Bu meteor 1908 yılındaki Tunguska Olayına neden olan meteordan sonra kayıtlara geçmiş en büyük meteordu. Neyse ki bu meteor yakınlarda bulunan bir göle düştü. Eğer bir şehrin ortasına düşmüş olaydı felaketle sonuçlanabilirdi.

Şimdi işi biraz büyütüp 100 metrelik bir meteorun çarptığını düşünelim. Yaklaşık olarak bir futbol sahası büyüklüğündeki meteor dünyaya saatte binlerce km hızla yaklaştığını düşünelim. Bu durumda atmosfere girdikten hemen sonra yanmaya başlar ve sıcaklığı binlerce dereceye ulaşır. Taşın içindeki gazlar bir anda genleşir ve muazzam bir patlama yaşanır. Bu patlama hiroshima şehrine atılan atom bombasının yaklaşık 1000 katı enerji açığa çıkarır. Eğer patlama bir şehre yakın olursa şehirdeki tüm yapılar birkaç saniye içinde yok olacaktır. Meteor dünyaya çarptığında ise yaklaşık 500 kilometre çapında ve 50 metre derinliğinde bir krater oluşturabilir…

Müzik:

“TheFatRat – Reminiscence” is free to use only on YouTube.
Music promoted by BreakingCopyright: http://bit.ly/TheFatRat-Reminiscence

“Savfk – The Grid” is under a Creative Commons Attribution 4.0 International License (CC BY 4.0)
Music promoted by BreakingCopyright: https://youtu.be/zTdzbNVf6lE