Dubai Search

Home About Contact Terms

James Webb Uzay Teleskobunun İlk Görüntüleri Geldi. #jwstimages

Astronomi ve Kitaplar sayfasına hoş geldiniz:)
JAMES WEBB UZAY TELESKOBUNUN İLK GÖRÜNTÜLERİ GELDİ
Animasyonu Blender 3.0 ile hazırladım. İyi seyirler dilerim. Görüntülerde ilk derin alan görüntüsü SMACS 0723 galaksi kümesi. Gezegenimsi Nebula olan Güney Halkası. Carina Takımyıldızında bulunan Karina Nebulasının kuzeybatı köşesinde yer alan NGC 3324’tür. Son olarak Stephan’ın Beşlisi.
Şu ana kadar çekilmiş evrenin en net ve en derin alan görüntüsüdür. Elinize bir kum tanesi alıp, kolunuzu gökyüzüne tutsanız, tuttuğunuz bölgede; bu kadar yıldız ve galaksi vardır. Yani o minnacık bölgede bu kadar kozmik nesne vardır. Bu görüntüdeki tüm galaksilerin yaşı aynı değildir. Çok sönük olanlar büyük patlamadan sonra oluşan ilk galaksilerdir. Galaksi kümesinin ışığı 4,6 milyar yıl öncesinden gelmektedir.
Kütleçekimsel mercekleme, muazzam bir kütle uzay zaman dokusunu büktüğünde, arkasındaki uzak nesnelerden gelen ışığı bozar ve doğal bir büyüteç görevi görür. Kütleçekimsel mercekleme sayesinde galaksi kümesinin arkasındaki galaksiler görülebildi. Görüntüdeki uzak galaksilerin fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi için spektrumları incelendi. Uzayda ilk kez aynı anda 48 farklı galaksiyi ayrı ayrı incelendi. Gösterilen en uzak galaksiden gelen ışık, 13,1 milyar yıl sonra bize ulaşıyor ve büyük patlamadan sonra oluşan ilk galaksilerden sadece biri. James Webb Uzay Teleskobu bir zaman makinesi gibi evrenin ilk başlarında oluşan galaksileri görüntüleyebildi diyebiliriz.
Gezegenimsi Nebula olan Güney Halkasının şu ana kadar çekilen en net görüntüsü. James Webb Uzay Teleskobunun kızılötesi aleti tozun arkasını görebiliyor. Hubble teleskobu ile çekilen aynı görüntüde nebulanın arakasındaki galaksiler görülmezken, James Webb Uzay Teleskobu ile çekilen görüntüde nebulanın arkasındaki uzak galaksiler görülebiliyor. Güney Halkası Nebulasının merkezinde iki yıldız bulunur; çekirdeğindeki hidrojenin bitmesiyle yaşamının sonunda olan yıldızın dış katmanlarını atmasıyla oluşan bir beyaz cüce ve henüz dış katmanlarını atmamış bir yıldız vardır. Yakın kızılötesi kamera görüntüsünde beyaz cüce, parlak merkezi yıldızın sol alt tarafında gizlenmiş olarak görünür. Beyaz cüce, orta kızılötesi görüntüsünde daha büyük ve daha kırmızı görünür. Bunun sebebi; kalın toz çevresinin katmanlarıyla kaplı olmasıdır. Yakın kızılötesi görüntüsündeki mavi renkli bölge ki gaz, merkezde bulunan beyaz cüce tarafından ısıtılmaktadır.
Carina Takımyıldızında bulunan Carina Nebulasının kuzey batısında, 7600 ışık yılı uzaklıkta kozmik kayalıklar olarak adlandırılan NGC 3324’ün görüntüsüdür. NGC 3324 genç yıldız oluşum bölgesidir. James Webb Uzay teleskobu ile çekilen görüntüde tozun içinde gizlenmiş bebek yıldızlar görülebilmektedir.

İnstagram adresimiz: astronomivekitaplar

Kaynaklar:
✔https://www.nasa.gov/feature/goddard/2022/nasa-shares-list-of-cosmic-targets-for-webb-telescope-s-first-images
✔https://webbtelescope.org/news/first-images/gallery
✔https://webbtelescope.org/contents/media/images/2022/033/01G709QXZPFH83NZFAFP66WVCZ
✔https://webbtelescope.org/contents/media/images/2022/035/01G7DCWB7137MYJ05CSH1Q5Z1Z
✔https://webbtelescope.org/contents/media/images/2022/031/01G77PKB8NKR7S8Z6HBXMYATGJ
✔https://webbtelescope.org/contents/media/images/2022/035/01G7HRMY93K0BCCBKCABAQH0V7
✔https://webbtelescope.org/contents/media/images/2022/035/01G7HRYVGM1TKW556NVJ1BHPDZ
✔https://webbtelescope.org/contents/media/images/2022/035/01G7F33FYJY94B9H7FW1APV030

#jwstimages#jameswebbuzayteleskobununilkgörüntüleri#smacs0723#güneyhalkanebulası#carinanebulası#NGC3324#gezegenimsinebula#yıldızoluşumbölgesi#evren#uzay#astrofizik#astronomi#gökadalar#hubbleteleskobu